Kohtumine kirjanikuga

Külas käis kirjanik Andrus Kivirähk ja teda kuulama said tulla 1-4 klass koos õpetajatega. Kirjanik tutvustas enda raamatuid ja luges ette jutte raamatust Karneval ja Kartulisalat. Muhedalt arvas Andrus, et kirjanik on ise tavaline onu ja mis temast niisama ikka vahtida.

Kirjanik esitas kolm lugu, millest esimene lugu oli pealkirjaga: “Kuidas supikulp lasteaias käis” ja rääkis sellest, kuidas lastel hakkas oma kodumasinatest ja köögitarvikutest hale ja nad hakkasid lasteaeda neid kaasa võtma. See lugu saavutas tõelise menu ja naerutas lapsi lausa pisarateni.

Edasi tuli küsimuste voor, milles lapsed tundsid väga palju huvi Lotte filmi kohta. Andrus Kivirähk paljastas, et filmis sünnib Lottele väike õde Roosi, kes hakkab 2 sekundi pärast rääkima ja 4 sekundit hiljem hakkab kõndima. Kuna filmis oleks päris igav vaadata kuidas Lotte terve filmi ajal käruga ringi käib, siis toimuvad sündmused kiiremini kui päris elus. Palju uusi ja vahvaid tegelasi on tulemas.

Samuti tahtsid lapsed jagada kirjanikuga enda Lottemaa kogemusi ning ka muid elusündmusi. Kirjanik juhtis juttu vaikselt raamatute poole ja soovitas lugeda ka Lotte raamatut.

Andruse toreda jutusoone avas uuesti Eha Altmäe, kes küsis kirjanikult kust temal tulevad sellised naljakad mõtted. “Ma arvan, et teil kõigil on naljakaid mõtteid aga tavaliselt on nii, et kui sul naljakas mõte tuleb, siis sa räägid seda pinginaabrile või sõbrale ja naerate koos ja ongi see nali tehtud. Aga kirjanikul on niimoodi, et kui talle naljakas mõte tuleb siis ta ei räägi seda mitte sõbrale vaid ta jätab selle meelde ja katsub siis sellest mingi loo välja võluda. See on täpselt nii nagu te teete lumememme. Alguses teete väikese palli ja siis hakkate seda lumes veeretama kuni ongi suur lumememm valmis, panete talle nööbid ette ja porgandi ninaks ja ongi lumememm olemas. Lugudega on samamoodi, tuleb mõte ja siis sa hakkad seda mõtet veeretama, nagu keerutaks lumepalli lume sees ja lõpuks ongi jutt valmis ja kui eriti tükk aega vaeva näed, siis saab terve raamat valmis”.

Kirjanik soovitas kõikidel proovida ise kirjutada ja tutvustas võimalust saata ajakirja Täheke oma jutte, iga-aastasele jubejutu võistlusele, kus kogutakse õudusjutte tontidest, vampiiridest ja muudest hirmsatest tegelastest. Laste jutud on alati olnud väga huvitavad ja kirjanikule on meeldinud neid lugeda. Kirjutamine ei ole raske – julgustas Andrus Kivirähk lapsi ja soovitas seda ametit proovida.

Hääl saalist ütles: “Lugemine on tähtis”. Mispeale Andrus Kivirähk arvas, et lugemine on mõnus ja võrdles seda kommi söömisega. Pistad aga kommi põske või võtad paksu raamatu  ja pikutad sellega kuskil ja mõnuled.

Samuti said kuulajad teada põneva fakti – raamatud Kaka ja Kevad ning Karneval ja Kartulisalat koosnevad juttudest, mis Andrus on kirjutanud ajakirjale Täheke aegade jooksul. Varsti saab taas 30 juttu täis ja ilmubki jälle uus raamat Tähekesele kirjutatud juttudest.

Kirjanik kaasas lapsed vestlusse tema lemmikuima kirjaniku Astrid Lindgreni lugudest.

Kohtumise lõpetas ettelugemine, milleks oli seekord raamatust Karneval ja Kartulisalat esimene lugu.

Peale kohtumist jagas kirjanik lahkelt autogramme, soovijad said neid nii raamatutesse, päevikutesse kui ka üks noormees tunnikontrollile.

Pildid leiad siit .