Raasiku Kool LKK sügisseminaril 2024

Sügisseminar on iga-aastane Liikuma Kutsuvate Koolide üritus, mis toob kokku omavalitsuste esindajad, koolijuhid, õppejuhid, õpetajad jt liikumisedendajad erinevatest Eesti paikadest. Sel aastal toimus LKK sügisseminar Pärnus, kus kahe päeva vältel oli võimalik kuulata erinevaid ettekandeid ja teiste koolide kogemusi. Samuti toimus praktilisi töötubasid ning oli võimalik külastada Pärnu LKK koole. Meie koolist olid osalemas õp Reelika ja õp Linda. 

Selle aasta sügisseminari teemaks oli “Liikuma kutsuv koolikultuur – kelle käes on võti?” ning avaettekannetest jäi kõlama mõte, et see võti ei ole ühe kindla inimese käes ning üksi miskit ära ei tee. Panustama peavad kõik: koolijuhist, õpetajast, õpilastest kuni lapsevanemate ja kohaliku omavalitsuseni välja. Sügisseminari avamisel tervitati ka Tartu Ülikooli Liikumislabori uut liiget – Joosepit – ehk tunnustus selle aasta õpetajate päeva galalt “Aasta Haridustegu 2024 – Haridusprogramm LKK”. 

Avaettekannete järel toimusid päeva jooksul erinevad töötoad, kus koolid ja organisatsioonid oma kogemusi jagada said ning osalejad endale uusi ideid ja nippe, mida oma kooli tagasi viia. Värske vapikoolina oli ka Raasiku Koolil võimalus kahte töötuba läbi viia. “LKK kommunikatsioon” oli töötuba, kus koos Vastseliina Gümnaasiumiga jagati kogemusi sellest, kuidas oma tegemisi koolis sees ja väljapoole kajastada. 

“Mängujuhtide süsteem meie koolis” töötoas sai, nagu nimigi ütleb, tutvustatud, kuidas tegutsevad mängujuhid Raasiku Koolis. Kes mängujuhid on, kuidas mängujuhiks saada, mida mängujuhid teevad jne. Mängujuhtide töötoas jagas oma kogemusi ka Puhja Kool, kelle kunagisest veebivungist mitmed ideed ka Raasiku Kooli üle kanti. 

Esimese päeva lõpetas ühisvunk, mille viis läbi Raimo Ülavere teemal “Kuidas ennast liikumises hoida?”. Tema ettekandes kõlas mitmeid häid mõtteid või teemasid, millele mõelda. Näiteks kõik teavad, et trepist liikumine on tervislikum kui liftiga sõita, kuid ainult 3% inimestest teeb seda. Või kuidas erinevad treeningud (aeroobne, anaeroobne, jõutreening) erinevalt kasulikud on ja lõppkokkuvõttes tähendab 1 minut regulaarset trenni nädalas 5 lisaminutit elu. Ehk vaja on ka tegutseda, mitte ainult teadlik olla. 

Sügisseminari teise päeva hommikul oli võimalik osaleda praktilistes töötubades – teha joogat, linna peal orienteeruda ja meisterdada aktiivse ainetunni vahendeid. Enne Pärnust lahkumist anti võimalus külastada kolme Pärnu kooli, mis LKK võrgustikku kuuluvad. Raasiku Kooli esindajad käisid Pärnu Kuninga Tänava Põhikoolis ja Pärnu Rääma Põhikoolis. Nähti ja kuuldi, kuidas ja milliste vahenditega koolid enda koolipere liikumises hoiavad ning kuidas kogukonnaga koostööd teevad. 

Kokkuvõttes olid asjalikud kaks päeva ning äge esimene kogemus LKK sügisseminaril. Sai mitmeid uusi ideid ja mõtteid, mida enda koolis arendada ning tore oli ka oma kooli kogemusi teistega jagada.